Drátování

Lístečky nebo jarabáčci?

Miluji vůni jara a přehlídku všech možných odstínů zelené, které nám po zimě příroda nabízí. Zelená ve všech odstínech se hravě kombinuje s měděným drátem a já pro tento projekt zvolila motiv lístků, který k jaru také bezesporu patří. Že vlastně to, co vytvářím, může být nakonec i něčím jiným, se ukázalo až v samém závěru, kdy jsem lístečky jen jinak otočila, a překvapení bylo na světě!!! 

Pomůcky a nástroje:

Měděný lakovaný drát  - průměry  0,4 mm a 0,8 mm (nebo 1 mm)

Broušené korálky – 8 ks (průměr 6 mm), 10 ks (průměr 4 mm)

Kleště – štípací, ploché, kulaté

Kladívko, kovadlinka, korkový špunt

Podle schématu na obr. 1 nakreslete na papír šablonu lístku. Velikost můžete přizpůsobit podle toho, jak chcete výsledný výrobek mít velký.  Moje lístky mají od očka až po spodní špičku 6 cm a v nejširším místě jsou 3 cm široké. Pro tuto velikost jsou v návodu uvedeny i všechny míry. Uštípněte 60 cm drátu o průměru 0,8 mm a vyhlaďte jej do hladka přejížděním o korkový špunt. 

V polovině kulatými kleštěmi vytvarujte očko na špičce lístku (obr. 2). Dále pokračujte přikládáním na nakreslenou šablonu a dle ní vytvarujte drát do výsledného lístku. Na spodní konec drátu nezapomeňte před stočením konce do spirály navléct korálek o průměru 6 mm. Spirály na konci jsou stočené z konce drátu o délce 3 cm, pokud vám zbývá delší konec, zkraťte jej.

         

Pro zpevnění drát lehce kladívkem rozklepejte na očku, horní spirále a spodní špičce (obr. 4).  

Uštípněte si 150 cm tenkého drátu a v polovině jej začnete omotávat kolem lístku v místě, kde se setkávají tři dráty (obr. 5).

Udělejte cca 6 těsných otoček vedle sebe a pokračujte omotáváním pouze jednoho silného drátu jedním koncem tenkého drátu směrem do středu lístku ke spirále (obr. 6). 

Takto omotejte 0,5 cm, navlékněte na tenký drát větší korálek (6 mm), omotejte dvěma otočkami kolem silného drátu na protější straně a opět se vraťte korálkem zpět (obr. 7). 

Pokračujte v omotávání až na místo, kde se dva dráty kříží a sešijte je dvěma otočkami k sobě (obr. 8).

Dále motejte tenký drát kolem drátu, který vede směrem dolů ke špičce lístku. Omotejte 1 cm, navlékněte větší korálek, vsuňte jej do mezery mezi dva silnější dráty a přejděte s omotáváním na drát na vnější straně lístku (obr. 9).

Udělejte 5 otoček a začněte šít krajková očka tak, že svrchu provléknete tenký drát pod tlustý a pak konec provléknete nově vzniklým očkem (obr. 10).

Stejně pokračujte až k očku na vrchní špičce lístku, které sešijte dvěma otočkami (obr. 11).

Dále pokračujte jednoduchým omotáváním silného drátu až k místu, kde se nám setkává s dalším. Odtud již omotávejte oba dohromady až k místu, kde jsme začínali (obr. 12). Zbylý konec tenkého drátu uštípněte a koneček schovejte mezi dráty tak, aby neškrábal.

Nyní se dostáváme k druhému dlouhému konci tenkého drátu, kterým budeme pokračovat omotáváním dvou přilehlých silných drátů na opačnou stranu (obr. 13).

Omotejte 6 mm, navlékněte malý korálek a přejděte s omotáváním na silnější drát v místě, kde je přichycen velký korálek (obr. 14).

Pokračujte v pečlivém omotávání až do místa, kde se kříží dva silnější dráty a opět je sešijte dvěma otočkami k sobě (obr. 15).

Pokračujte dále 0,5 cm směrem dolů, navlékněte malý korálek a přejděte tenkým drátem za velký korálek na spodní spirále (obr. 16).

Omotejte celý oblouček, opět přidejte malý korálek a motejte dále směrem ke spodní špičce lístku (obr. 17).

Omotejte 7 mm, přidejte velký korálek a na druhé straně k sobě přišijte několika otočkami dva silnější dráty, které leží vedle sebe (obr. 18).

Pokračujte několika otočkami kolem drátu, který vede dolů ke špičce, přidejte poslední malý korálek přejděte s omotáváním na druhou stranu (obr. 19).

Zbylým koncem drátu pečlivě omotejte celou špičku (obr. 20).

Konec uštípněte a kleštěmi přimáčkněte k silnému drátu, kolem kterého jste omotávali.

Teď už zbývá jen celý postup zopakovat a udělat si ještě jeden lístek na druhou náušnici. Když máte hotovo, vytvarujte si ze dvou 5 cm kousků silnějšího drátu náušnicové háčky, na které nad očka navlékněte malé korálky (obr. 21).

 A TEĎ PŘEKVAPENÍ!!!

Když lístečky otočíte a pověsíte za krajku, jsou z nich jako kouzlem malí jarní štěbetálci (obr.22).

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.