Šité šperky

1. Náramek KRAJKA

Šitý náramek z korálků Heishi, rokailu a voskových perel. 

MATERIÁL A POMŮCKY (pro náramek v délce 17,5 cm bez zapínání):

Rokail vel. 8/0 - 5 gr (R8/0)

Korálky Heishi

 - světle modré (Hsm) - 5 gr

- hematit (Hh) - 5 gr

Voskované perly, pr. 4 mm - 19 ks (VP4)

Spojovací kroužek, pr. 5mm - 2ks

Zapínání, jehla, nit S-lon, nůžky

NÁVOD:

Na nit v pohodlné délce pro šití (cca 1,5 m) navlékněte R8/0 - Hh - R8/0 - Hh - VP4 - Hh - R8/0 - Hh - R8/0 - Hh, stáhněte cca 10 cm od konce nitě a svažte pevně do kroužku (obr.1). Dále šijte jen dlouhým koncem nitě.

Obr. 1

Prošijte kroužek ještě alespoň 2x dokola pro zpevnění a následně nit prošijte po obvodu kroužku tak, aby vycházela z VP4 (obr.2).

Obr. 2

Navlékněte Hsm - R8/0 - Hsm - R8/0 - Hsm - VP4 - Hsm - R8/0 - Hsm a prošijte opačnou stranou dírky původní VP4, než ze které nit vycházela. Vznikne druhý kroužek (obr.3).

Obr. 3

Opět prošijte korálky po obvodu tak, aby nit vycházela z poslední přidané VP4 na vrcholu (obr.4).

Obr. 4

Pokračujte stejně dalším kroužkem (myslete na to, že vždy místo třetího R8/0 v obvodu přidáváte VP4). Střídavě šijte kroužky se světle modrými a hematitovými korálky Heishi (obr.5). Stejným způsobem ušijte 19 kroužků.

Obr. 5

Při šití posledního, dvacátého kroužku nahraďte VP4 opět R8/0 stejně jako u prvního kroužku (tj. součástí prvního a posledního kroužku je jen jedna VP4). Poslední kroužek opět prošijte alespoň 2x dokola pro zpevnění a následně nití vyjeďte z korálku Hsm, který je na té straně náramku, kde jsou ve spodním obloučku jen 2 Hh a 1 R8/0 (obr.6).

Obr. 6

Navlékněte Hh - R8/0 - Hh - R8/0 - Hh - R8/0 - Hh a prošijte R8/0 - Hsm - R8/0 na následujícím modrém obloučku (obr.7).

Obr. 7

Pokračujte stejně po celé délce náramku až na konec, kde prošijte nit korálky tak, aby vycházela z prvního Hh za VP4 na opačné straně náramku (obr.8).

Obr. 8

Navlékněte Hsm - R8/0 - Hsm - R8/0 - Hsm - R8/0 - Hsm a prošijte R8/0 - Hh - R8/0 na následujícím hematitovém obloučku (obr. 9).

Obr. 9

 

Pokračujte opět stejně po celé délce náramku. Jakmile dojedete na konec, můžete poslední obvodovou (obloučkovou) řadu náramku prošít ještě jednou dokola pro zpevnění celého náramku. Máte-li hotovo, zapošijte a ustřihněte nit a připojte do korálků na konce náramku zapínání pomocí spojovacích kroužků (obr.10).

Obr. 10

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.